Zbog pojačanoga nadzora tvrtki od strane inspekcije zaštite na radu i zaštite od požara pokušati ćemo na jednom mjestu dati kratak pregled što jedna tvrtka bez obzira na pravni oblik mora ispuniti kako bi udovoljila zakonskim propisima i nadzoru navedenih inspekcija.

Dio tvrtki ispunjava zakonske propise i posjeduje potrebnu dokumentaciju, međutim neke tvrtke svjesno ne ispunjavaju propise i riskiraju dolazak inspekcija. Dio tvrtki jednostavno nema saznanja o tome što je sve potrebno kako bi udovoljile zakonskim propisima.

Daljnji tekst će prikazati i pojasniti što sve trebate kako biste spremno odgovorili inspekcijskim zahtjevima.

Osnovno što svaka tvrtka mora imati:

1. Procjena rizika – ovaj elaborat je “nasljednik“ bivše procjene opasnosti, s time da procjena rizika nema kao procjena opasnosti rok važenja dvije godine nego su predviđene nadopune i izmjene u slučaju nastalih promjena (osim obaveza propisanih Pravilnikom o izradi procjene rizika mora biti analizirano svako radno mjesto sa računalom; zaslon, tipkovnica, miš, stol, stolica i sl. prema Pravilniku o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom (NN 69/05)).

2. Osposobljavanje SVIH radnika za rad na siguran način – prijenos ovog iz druge tvrtke ne vrijedi i nužno je napraviti novo. Isto vrijedi i za promjene radnog mjesta unutar iste tvrtke.

3. Osposobljavanje SVIH radnika za provedbu preventivnih mjera zaštite od požara – prijenos ovoga iz druge tvrtke vrijedi i nije nužno napraviti novo ako radnik posjeduje uvjerenje koje se može predočiti inspektoru.

4. Poslodavac mora imati osposobljavanje za zaštitu na radu po posebnom programu za poslodavce, osim u slučajevima kada odlukom ovlaštenje prenosi na nekog drugog radnika – u tom slučaju taj radnik mora posjedovati zapisnik o osposobljavanju za ovlaštenika poslodavca za poslove zaštite na radu.

5. Osposobljavanje za pružanje prve pomoći radnicima na radu – mora biti osposobljen i zadužen minimalno jedan radnik na svakoj izdvojenoj lokaciji rada i u svakoj smjeni. Na 20 radnika mora biti osposobljena jedna osoba, a na svakih sljedećih 50 radnika po još jedna osoba.

6. Pregled električnih instalacija za radne prostorije (svake četiri godine)

6. Ispitivanje radnog okoliša (svake dvije godine)

Dodatno ovisno o vrsti posla i radnom prostoru

1. Osposobiti radnike za rad na siguran način sa računalima – osposobljavaju se radnici koji rade četiri i više sati dnevno sa zaslonima.

2. Pregled vida u medicini rada (postoji prvi pregled koji je obvezan za sve radnike koji rade sa zaslonima više od 4h dnevno i periodički nakon dvije godine za osobe koje koriste neko od pomagala za vid)

Posjeduje li vaš objekt sustav zaštite od udara groma? U tom slučaju dužni ste napraviti ispitivanje svake dvije godine (može biti i u većim razmacima ako je to propisano projektom ili procjenom rizika od udara munje).

Imate li u vašem prostoru sigurnosnu (protupaničnu) rasvjetu ili možda tipkalo za nužno isključenja električne energije? Ako je odgovor potvrdan, mora se napraviti ispitivanje svakih godinu dana.

Postoji li u vašem prostoru nešto što bi se moglo kategorizirati kao uređaj ili stroj sa povećanim opasnostima? Ako je odgovor potvrdan, za te uređaje morate posjedovati uvjerenje i zapisnik o ispitivanju svake dvije godine. Ovo predstavlja malo širu temu tako da ćemo to svakako ostaviti kao temu za naredne blogove.

Ovim blogom smo kratko počeli o ovoj temi, naredni blogovi će još detaljnije objasniti svaku stavku i sve potrebno po vrstama djelatnosti. Sve navedeno je propisano zakonom ili pravilnikom, stoga je rizik i kazna inspekcije za vaše poslovanje puno veća od same vrijednosti obavljanja ovih poslova od strane ovlaštene tvrtke poput naše.

ZAŠTITA-INSPEKT d.o.o. nudi usluge stručnog savjetovanja i pomoći pri ispunjavanju svih zakonskih obaveza.
Za sva pitanja oko zakonskih obaveza stojimo na raspolaganju.

Darko Radić, Stručnjak zaštite na radu
E-mail: darko@zastita-inspekt.hr
Mobitel: 091/303-5664